search

Gran Couva, 1998, 64%, 75 g. lagrad

71,43 kr
Kvantitet
I lager

  Fraktvillkor

60kr frakt på alla beställningar upp till 1000kr, därefter fri frakt.

GRAN COUVA Från Trinidad.

Årgång 1998. lagrad och behöver tempereras, om den skall användas som ätchoklad, skall du baka med den, behöver du inte göra något. den kristallina strukturen har under årens lopp ändrats och chokladen har blivit hård med mer eller mindra fettblomning.


På den sydligaste delen av ön ligger ett av Trinidads äldsta plantage i byn Gran Couva, där den ursprungliga arten av Trinitario-bönan växer. Chokladen har toner av torkad mynta och färska kryddor. Produktinformation Den lilla chokladtillverkaren VALRHONA i Tain L´Hermitage,Rhonedalen ,Frankrike, ingick 1997 delägarskap med familjen Agostini, som i fyra generationer odlat kakao på plantagen San Juan Estate, på ön Trinidad i Västindien. Valrhona har under årens lopp köpt högaromatiska Trinitario-bönor av olika odlare på Trinidad som, på grund av de framstående odlingsbetingelserna där, också kallas Kakaons Medoc. Valrhona använder primärt dessa bönor i sin choklad Pur Caraibe .
År efter år har dock testrostningar visat på exceptionell kvalitet från just familjen Agostinis kakaoplantage, så, trots den relativt lilla skörden från EN plantage, har VALRHONA tagit det i chokladvärlden ovanliga steget att varje år framställa ett parti av årets skörd från EN plantage, SINGLE ESTATE CHOCOLATE : Världens första ursprungsbetecknade årgångschoklad DOMAINE GRAN COUVA!
Orsaken till den extremt höga kakaokvaliteten är den rika och unika jordmånen på Montserratplatån där plantagen är belägen. Den mörka mahognyfärgade jorden kallas Terre à Chocolat chokladjord- som har ett högt innehåll av den s.k. Montserratleran, rik på järn och andra viktiga mineraler. Fermenteringsprocessen sker i halvöppna träkar som täcks med bananblad och är under konstant kontroll. ( Se Albert Håkanssons bilder ).
VALRHONA har på Gran Couva utvecklat, tillsammans med Mr Agostini, en ny fermenteringsstrategi "jäsning" i sin strävan att fullt ut förlösa kakaobönornas aromatiska potential. Odlingsprinciperna tar maximal hänsyn till jordens och plantornas integritet. Man använder inte besprutningsmedel, pesticidier, m.m., som kan tränga in i plantan eller i jorden. För att förebygga svampsjukdomar används, som vid vinodling av kvalitet, den så kallade Bouille Bordelaise- metoden, en lösning bestående av svavel och koppar som inte har någon negativ inverkan på ekosystemet! VALRHONA rostar bönorna i Tain L´Hermitage på låg temperatur, endast 136 c, förmales sedan till partikelstorlek 14 my, rörsocker tillsättes samt äkta vanilj.
Chokladen "GRAN COUVA" är djupt mörkbrun med röda nyanser. Smaken är sensationellt komplex, olik all annan choklad! Avrundat balanserad, nästan vinös utan beska eller syrliga övertoner. Extremt lång smakutveckling i munnen. Utmärkt komplement till en DAVIDOFF-cigarr, CLEMENT, mörk rom från Martinique. Eller en kopp gott starkt kaffe!
Valrhona har slutat med sin årgångschoklad och vi levererar så länge vi har i lager

Valrhona
5 st.
2021-03-01
chat Kommentarer (0)
Det finns inga kundrecensioner just nu.